Prima / Noutăţi / (VIDEO) Spectacolul HAMLET PROCES
imprimare
(VIDEO) Spectacolul HAMLET PROCES
 
19.09.2016     Accesări: 1212 

După luni de pregătiri, multaşteptatul spectacol de teatru HAMLET PROCES a fost jucat de către 11 deţinuţi pe viaţă la Penitenciarul nr.17-Rezina şi transmis live în scuarul Catedralei Teodora de la Sihla pe 15 septembrie 2016.

Spectacolul poate fi vizionat aici sau aici

Unul din scopurile proiectului este să inițieze o discuție publică, necesară în orice societate, despre crimă și pedeapsă, despre capacitatea omului de schimbare, și despre modul în care statul trebuie să-și trateze cetățenii.

În debutul spectacolului, ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, a menţionat că acestă realizare a sistemului penitenciar semnifică o schimbare de abordare faţă de deţinuţi, inclusiv cei condamnaţi pe viaţă, din partea sistemului de drept şi a societăţii.

„Departamentul Instituţiilor Penitenciare priveşte deţinuţii ca oameni care se află temporar în custodia noastră şi care într-o zi vor ieşi la libertate să fie membri utili ai societăţii", a declarat directorul adjunct al DIP, Igor Guja.

Spectacolul HAMLET PROCES este primul proiect de terapie prin teatru ce vizează deținuții pe viață din Moldova. Acesta este o adaptare după piesa „Hamlet" de William Shakespeare, în regia Luminiţei Ţîcu.

La eveniment au fost prezenţi: reprezentanţi ai Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, ambasadori, reprezentaţi ai legislativului, miniştri, conducerea DIP, reprezentanţii Misiunii NORLAM, Proiectului EUTAP4, Centrului de Arte COLISEUM, Biroului de Cooperare al Elveției în Moldova (SDC) şi alţi parteneri ai DIP.

În scuarul Liceului Gheorghe Asachi circa 300 spectatori au privit difuzarea live din penitenciar. Misiunea NORLAM speră că acest proiect va contribui la sensibilizarea societăţii moldoveneşti cu privire la necesitatea umanizării politicii penale şi va stimula o discuţie publică despre scopul pedepsei, impactul izolării de societate pe termene lungi etc.   

Deţinuţii pe viaţă, ca nişte actori profesionişti au redat publicului emoţiile şi trăirile piesei, impresionînd spectatorii pînă la lacrimi.  Aceştea au mulţumit organizatorilor pentru oportunitatea oferită de a juca într-o piesă de talie mondială, precum este „Hamlet" şi mai ales pentru PROCESUL de pregătire a spectacolului.

La 14 septembrie 2016 rudele deţinuţilor au avut posibilitatea să admire jocul actoricesc al acestora la avanpremiera spectacolului, unde au fost prezenţi şefi de penitenciare şi de direcţii din cadrul DIP.

Proiectul a fost susținut financiar de Proiectul Uniunii Europene: „Sprijin acordat sistemelor de executare, probațiune și reabilitare în Moldova", Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), Misiunea Norvegiană de Experți pentru Promovarea Supremației Legii în Moldova (NORLAM), avînd ca parteneri principali Departamentul Instituţiilor Penitenciare şi Teatrul Naţional Mihai Eminescu.

Mai multe informaţii despre spectacol găsiţi în caietul program. 

              

 


Despre NORLAM      Noutăţi      Proiecte şi activităţi      Documente      Sistemul norvegian de drept      Rapoarte anuale
Tel. (+373 22) 27-43-30
(+373 22) 83-81-92, 83-81-93
Fax. (+373 22) 27-43-30
Creat de brand.md total vizitatori: 758836