Prima / Noutăţi / Cum sporim calitatea şi eficienţa probaţiunii în Moldova?
imprimare
Cum sporim calitatea şi eficienţa probaţiunii în Moldova?
 
06.03.2017     Accesări: 664 

Pentru a spori calitatea și eficiența probațiunii în Moldova, Misiunea NORLAM a facilitat organizarea unui atelier de lucru, care s-a desfășurat între 27 februarie și 1 martie la Vadul lui Vodă. La atelier au participat angajați ai Inspectoratului Național de Probațiune (INP) de la oficiul central, șefi ai birourilor de probațiune, precum și consilieri de probatiune din Moldova, dar și consilieri de probațiune din România (Dna Oana Paicu și Dna Anca Nicoară) și Norvegia (Karin Aaland), reprezentanți ai Institutului de Reforme Penale și UNICEF Moldova. Lucrările atelierului de lucru au fost facilitate de expertul în management, Nicu Crețu.

Atelierul de lucru a avut o abordare comprehensivă, s-au discutat sancţiunile şi măsurile comunitare monitorizate de probațiune, tipurile de beneficiari, managementul de caz, dar și aspecte mai tehnice precum bugetul sau dezvoltarea resurselor umane. Toți participanții la atelier au fost implicați în identificarea problemelor și soluțiilor. Pe tot parcursul atelierului au avut loc discuții dintre reprezentanții serviciilor de probațiune din România, Norvegia și Moldova despre similitudinile dificultăților cu care se confruntă cele trei sisteme, dar au fost prezentate și soluțiile implementate în primele două state menționate.

Consilierii de probațiune din Moldova au identificat problemele cu care se confruntă INP volumul sporit de muncă, supravegherea unui număr mare de persoane private de dreptul de a conduce autovehicule, perioada de supraveghere foarte lungă, etc., dar și soluții pentru aceste probleme.

În ultima zi a atelierului de lucru, la care au mai participat Directorul Serviciului de Probațiune din România Dnul Mihai Dima, Dnul Vitalie Bordea de la Procuratura Generală, Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, Reprezentanța Ambasadei Olandei, au fost prezentate problemele identificate de către angajații INP din Moldova și acțiunile ce pot fi întreprinse timp de un an în vederea rezolvării acestora.

Directorul interimar al INP, Dnul Popa a declarat că va încerca să rezolve problemele identificate și speră că va avea suportul partenerilor străini în acest sens. Dnul Mihai Dima, dar și reprezentanții Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova și UNICEF și-au arătat deschiderea pentru a continua coopera cu INP. 

 


Despre NORLAM      Noutăţi      Proiecte şi activităţi      Documente      Sistemul norvegian de drept      Rapoarte anuale
Tel. (+373 22) 27-43-30
(+373 22) 83-81-92, 83-81-93
Fax. (+373 22) 27-43-30
Creat de brand.md total vizitatori: 758837