Prima / Noutăţi / Moldova are prea mulţi deţinuţi pe viaţă per capita, iar mecasnismul de liberare condiţionată a deţinuţilor pe viaţă este deficitar
imprimare
Moldova are prea mulţi deţinuţi pe viaţă per capita, iar mecasnismul de liberare condiţionată a deţinuţilor pe viaţă este deficitar
 
12.05.2017     Accesări: 1001 

Misiunea Norvegiană de Experți pentru Promovarea Supremației Legii în Moldova (NORLAM) a organizat ieri 11 mai 2017 conferința internațională cu tema: „Detenţiunea pe viaţă şi liberarea condiţionată înainte de termen". 

Scopul conferinţei a fost de a prezenta constatări cheie din două cercetări, una realizată la nivel internaţional de Universitatea Nottingham şi alta despre Moldova realizată de Misiunea NORLAM. Domnul Vladimir Cebatori, Ministru al Justiţiei al Republicii Moldova a deschis Conferinţa alături de Siri Fjortfot, şefa Misiunii NORLAM.

Dr. Catherine Appleton, cercetător superior la Universitatea Nottingham a explicat de tipuri de pedepse nedeterminate există în lume, recomandările Consiliului Europei şi evoluţia unor indicatori cheie. La nivel mondial există 536 185 persoane condamnate la deţinune pe viaţă (2014) şi se anticipează o creştere a acestui număr. Prin urmare, experta Appleton a lansat un îndemn de a re-gândi pedepsele pe viaţă.

Consultanţii naţionali ai NORLAM Victor Drosu şi Nadejda Burciu au prezentat constatările cheie din studiul „Detenţiunea pe viaţă şi liberarea condiţionaţă în Moldova" realizat în perioada octombrie 2016 - aprilie 2017. 

Moldova are 3.5 deținuți pe viața la 100 mii locuitori, România doar - 0.8. iar Rusia - 1.3. Altfel spus, Moldova are de trei ori mai mulți deținuți pe viața per capita decât Rusia, în condițiile în care în Rusia se comit de trei ori mai multe omoruri decât în Moldova (raportat la populație).  Studiul a reliefat faptul că rata condamnărilor la detenţiune pe viaţă a fost fluctuantă şi ridicată în pofida declinului în rata omorurilor.  

Modificarea legislației prin introducerea mai multor semne calificative la art. 145 (2), coborârea maximului pedepsei cu închisoarea de la 25 la 20 de ani și îndemnul CSJ de a aplica pedepse mai dure, pare să fi condus la schimbarea practicii judiciare în privința detențiunii pe viață. Astfel, detențiunea pe viață se aplică mai des și în prezența a mai puține agravante, atât numeric cât și calitativ.

Studiul realizat de NORLAM a analizat şi practica liberării condiţionate înainte de termen, identificând care sunt incompatibilităţile mecanismului de liberare a deţinuţilor pe viaţă cu standardele şi jurisprudenţa CEDO.

Experienţa Norvegiei de executare a pedepsei nedeterminate (forvaring) a fost prezentată de către Directorul adjunct al Seriviciilor Corecţionale Norvegiene, regiunea west, dl Leif Waage. Acesta a vorbit despre penitenciarul interactiv, despre transformarea costului în investiţie şi despre importanţa respectului reciproc.

Practica României  condamnare la detenţiunea pe viaţă şi de liberare condiţionată a deţinuţilor pe viaţă a fost prezentată de către Judecătorul la Judecătoria Botoşani, Adrian Murariu.  România aplică pedeapsa detenţiunii pe viaţă mult mai rar decât Moldova. De exemplu în 2015, Moldova la fel ca România a condamnat 10 persoane la detenţiune pe viaţă, ceea ce raportat la populaţie reprezintă o rată de condamnare de 8 ori mai mare în Moldva decât în România. Tot în 2015, în România numărul deţinuţilor pe viaţă liberaţi a depăşit numărul condamnărilor la cea mi severă pedeapsă.

Despre cum a evoluat practica de evaluare a riscului în Moldova şi principalele metode aplicate a vorbit Iuliana Curea, psiholog, Șefă a direcției activitate educativă, psihologică şi asistenţă socială a Departamentului Instituţiilor Penitenciare.  

Sperăm că în rezultatul acestui studiu, Republica Moldova va identifica cel mai optim şi viabil mecanism de liberare condiţionată pentru deținuții condamnați pe viață care să fie în concordanţă cu standardele europene şi internaţionale. 

In ajunul conferinței, participanții au vizionat spectacolul Hamlet Process în Penitenciarul Rezina, care are în distribuție 11 deținuți pe viață împreună cu actori profesioniști ai Teatrului Național Mihai Eminescu. Materialele conferintei pot fi gasite aici in categoria documente

                    


Despre NORLAM      Noutăţi      Proiecte şi activităţi      Documente      Sistemul norvegian de drept      Rapoarte anuale
Tel. (+373 22) 27-43-30
(+373 22) 83-81-92, 83-81-93
Fax. (+373 22) 27-43-30
Creat de brand.md total vizitatori: 758842